nu a fost identificat
022 22 11 90  
L - V de la 09:30 la 18:00

Ce reprezintă un plotter? Care este diferența dintre plotter și imprimantă?

14 martie 2022
servicii de printare
plotter
imprimantă
afiș publicitar

Conceput în 1950, inițial pentru a imprima cu acuratețe scheme și desene grafice în domeniul arhitecturii sau ingineriei, plotterul, odată cu dezvoltarea tehnologiilor, și-a câștigat în timp popularitatea și în alte domenii. Noua generație de printare plotter este capabilă să imprimeze cu precizie maximă inclusiv imagini de o rezoluție înaltă pe diverse materiale. 

Datorită calității, vitezei de executare, tiparul digital permite prepararea comenzii în timp util, și a suprafețelor de dimensiuni mari și variate, precum hârtie, carton, pânză, aluminiu, sticlă, vinil, plexiglas, etc., dispozitivele sunt utilizate pe larg în domeniul construcțiilor și, mai nou, în cel publicitar: se efectuează printarea de postere, bannere publicitare asemeni celui de tip roll-up, afiș publicitar etc. De asemenea, plotterele pot fi folosite în crearea de imagini tactile pentru persoanele cu dizabilități vizuale pe hârtie specială. După cum vedeți, aceste dispozitive sunt utilizate pe larg și, fiecare își poate implementa ideile creative și inovatoare cu ajutorul plotterelor.




Diferența dintre plotter și imprimantă

Plotterul este un utilaj de dimensiuni mari, iar datorită acestui fapt efectuează lucrări de format mare. Acest dispozitiv trasează continuu imaginea, care este compusă din linii, pe când imprimanta utilizează trasarea discontinuă, prin intermediul punctelor.

O altă diferență dintre aceste utilaje este că plotterul desenează, iar imprimanta tipărește. Un plotter poate fi considerat o subcategorie a imprimantei, iar o imprimantă rareori poate fi considerată plotter.

Dacă imprimanta este conectată și dirijată de un computer, atunci plotterul este un dispozitiv computerizat separat care are un stilou ce trasează linii. Altă diferență dintre cele două este materialul divers utilizat și suprafața mare de a imprima a plotterului care atinge dimensiunea A0, fiind limitat doar în lățime, pe când imprimanta, prin comparație, tipărește doar pe hârtie de dimensiuni relativ mici, cum ar fi A4. 


Tipurile de plotter

În prezent, există mai multe tipuri de plotter, fiecare având avantajele și dezavantajele sale. Iată care sunt acestea în funcție de tehnologia de trasare:

  • Plotter cu peniță

  • Jet cu cerneală (InkJet)

  • Laser LED

  • Cu transfer termic

  • Plotter electrostatic

  • Plotter cutter

Plotterul cu peniță poate desena grafice complexe, text și imagini. Acesta poate fi cu masă de trasat – atunci când hârtia este fixă și se deplasează penița - sau tambur – când hârtia este rulată pe o axă, iar modulul de trasare pe alta. Plotterul ce lucrează pe baza jetului de cerneală este asemeni imprimantei cu InkJet, dar e capabil să tipărească pe suprafețe de dimensiuni mari, cum ar fi A1. Transferul termic se deosebește prin faptul că nu necesită lichide sau chimicale și funcționează după principiul încălzirii anumitor porțiuni ale capului cu cerneală, astfel tipărindu-se imaginea. 

Nu toate plotterele sunt echipate cu un tăietor

Pe lângă plotterul care imprimează calitativ și în timp util, la ArtPoligraf găsiți și dispozitivul numit cutter – acesta este destinat decupării obiectelor din diferite materiale, cu o precizie exactă, atât de dimensiuni mari cât și mici, cum ar fi stickere, etichete, autocolante, diverse șabloane etc. Fă rost chiar acum de instrumentele necesare pentru a-ți ușura activitatea! Contactează ArtPoligraf!